STICHTING MADAME JEANET
Bureau en uitgeverij voor multicultureel onderzoek en bijzondere producties


___________________

Wat doet stichting Madame Jeanet?

publicaties & projecten

• Rotterdams Kookboek
FoodMuseum
• Zware
Jongens Kookboek

Eten op Aarde

contact
_____________________________________________________________________________________________

Linda Roodenburg: Rotterdams Kookboek
ingrediënten, recepten en achtergronden van 13 culturen

In Rotterdam leven ruim 100 bevolkingsgroepen uit verschillende landen en culturen. Die hebben allemaal hun eigen eetgewoonten meegebracht en deze aangepast aan het stadsleven. Al die eetculturen beïnvloeden elkaar ook weer. Pasta, rijst en aardappels eet iedereen en de Turkse pizza is net zo algemeen bekend als het patatje oorlog. Maar daarnaast zijn er veel ingrediënten, gerechten en eettradities die nog lang niet algemeen bekend zijn. Wat zijn dat voor geheimzinnige knollen en wortels in die bakken voor de Surinaamse winkels? Wie kopen er varkensoren en harde kippen? Waarom kopen mensen biologische produkten terwijl die vaak duurder zijn? Wat zijn paradijskorrels, hoeveel afrodisiacum zit er in Marokkaanse ras-el-hanout en werkt dat ook? Wat eten Eritreërs – waar ligt Eritrea eigenlijk – en wat vieren ze toch op 11 september? En sinds wanneer eten Rotterdamse Turken Surinaamse aardappels en Chinese peren?

Linda Roodenburg ging in haar eigen stad op zoek naar koks en kokkinnen uit verschillende bevolkingsgroepen, die in hun eigen kringen geroemd worden om hun kookkunst. Ze beschrijft hun culturele en persoonlijke achtergronden, de winkels waar ze hun boodschappen doen, de producten die ze gebruiken en noteerde de recepten van hun favoriete gerechten. Samen met fotograaf Carel van Hees volgde ze deze families voor, tijdens en na het bereiden van een bijzondere maaltijd voor vrienden en familie.

Na het Haagse en het Amsterdamse kookboek, beide standaardwerken op het gebied van de traditionele Nederlandse keuken, is er nu het Rotterdams Kookboek voor álle Nederlanders.klik op beeld om boek pagina's te vergroten

Rotterdams Kookboek in de pers

"Een kijk-, lees- en doeboek waarvan elk hoofdstuk de pan uit swingt"
Henrico Prins, de Volkskrant
lees verder >


"Vooral de schrijfster lijkt wel alles te weten van de hele wereldkeuken plus bijbehorende geschiedenis en cultuur - ongelooflijk wat een informatie. En wat een enthousiasme. En wat een leuke mensen in de wereld."

Marjoleine de Vos, NRC Handelsblad

"Een buitengewoon onderhoudend en kleurrijk boek dat ik van harte kan aanbevelen"
Johannes van Dam, het Parool


 Productie:
Stichting Madame Jeanet, Rotterdam

Idee, samenstelling en tekst: Linda Roodenburg
Fotografie :
Carel van Hees
Grafisch ontwerp:
Irma Boom Office
(Niels Schrader, Irma Boom)

Prijs: € 29,95

isbn 9789079732012
512 pagina’s, full color, paperback

Eerste druk: september 2004
Tweede druk: december 2004
Derde druk: mei 2005
Vierde druk: september 2008

bestellen >